Coenzima Q10 este prezenta in fiecare celula, in special in cele cu activitate foarte intensa precum: ficatul, inima sau creierul. Desi coenzima Q10 se gaseste in toate celulele organismului, cea mai mare concentratie este prezenta in inima. Izolarea coenzimei Q10 s-a efectuat din inima de bou in anul 1957, de Frederick Crane de la Enzyme Research Center, din cadrul Universitatii Wisconsin, Statele Unite ale Americii.

Coenzima Q10 indeplineste cinci functii importante

:

  • este responsabila pentru producerea a 95% din energia necesara organismului;
  • este un antioxidant intracelular puternic;
  • previne ateroscleroza;
  • previne sinteza anormala a unor proteine si prin aceasta unele afectiuni degenerative;
  • stabilizeaza membranele celulare

Coenzima Q10 a fost folosita cu rezultate foarte bune in tratamentele cosmetice si dermatologice. Exista numeroase creme care contin coenzima Q10 pentru efectul sau antioxidant ce opreste degradarea colagenului din piele si implicit formarea ridurilor. Stresul zilnic, metabolismul celular, expunerea la soare, toxinele, fumul de tigara si alti factori de mediu, sunt factori care favorizeaza producerea radicalilor liberi nocivi care tind sa distruga si sa scada nivelul de colagen din piele.

Coenzima Q10 este fabricata de organism in cantitate suficienta in primii 25-30 de ani de viata. La varsta de 24-28 ani, organismul atinge productia proprie maxima de Q10, iar dupa depasirea varstei de 30 de ani, organismul incetineste ritmul fabricarii de Q10 o data cu aparitia procesului de imbatranire. Pentru a se pastra cantitatea necesara de Q10 in organism se impune ca aportul de Q10 sa fie realizat exogen, prin utilizarea suplimentelor alimentare care nu numai ca sporesc nivelul de Q10 din sange, dar si stimuleaza productia proprie de Q10 a organismului.