Cercetatorii de la Departamentul de Dermatologie si Chirurgie Cutanata al Facultatii de Medicina Leonard M. Miller din Miami au aratat cum Coenzima Q10 ( Co Q10 ) inhiba o proteina ce joaca un rol vital in cancer. Cercetatorii Niven R. Narain si Indushekhar Persaud au mai prezentat la o intalnire anterioara a Asociatiei Americane de Studiu al Cancerului abilitatea Co Q10, un puternic antioxidant, de a inhiba melanomul in conditii de laborator. Acum ei au prezentat noile lor descoperiri in legatura cu modul de actiune al Co Q10 in tratarea cancerului si extinderea utilizarii sale in aceste afectiuni.

Bcl-2 este o proteina care influenteaza procesul de distrugere al celulelor, un proces normal al organismului denumit apoptoza. La nivelul celulelor maligne aceasta moarte celulara programata este oprita, permitand tumorii canceroase sa creasca in dimensiuni si sa se raspandeasca in organism. Bcl-2 si Co Q10 sunt prezente atat in celulele sanatoase cat si in cele maligne dar in cantitati diferite. Celulele maligne au mai multa Bcl-2 si mai putina Co Q10 decat celulele sanatoase. Narain si Persaud au examinat relatia dintre cantitatea de Co Q10 si cea de Bcl-2 si au descoperit ca atunci cand administreaza ma multa Co Q10 la nivelul tumorilor de prostata si de melanom malign, nivelul de Bcl-2 scade si tumora se micsoreaza. Aceasta este prima oara cand se stabileste o legatura intre familia de proteine Bcl-2 si coenzima Q10.

Proteina Bcl-2 pare a fi o foarte importanta tinta terapeutica in tratamentul cancerului, asa incat a constituit principala tema de studiu la ultima intalnire a Asociatiei Americane de Studiu al Cancerului, care este considerata de catre medicii oncologi una dintre cele mai importante intalniri de studiu al cancerului din lume. Asociatia Americana de Studiu al Cancerului a facut un apel pentru investigarea si urmarirea datelor genetice si chimice ce implica aceasta familie de proteine. ” Avem deja date referitoare la proteine si gene, date ce arata o importanta reglare a nivelului de Bcl-2 de catre Co Q10 ” a spus dr. Persaud, bioinginer sef al departamentului de Dermatologie si Chirurgie Cutanata al Facultatii de Medicina Leonard M. Miller.

Grupul de cercetatori de la Facultatea de Medicina Leonard M. Miller studiaza un nou mod de combinare a Co Q10 cu fosfolipidele, ce sunt benefice pentru piele, pentru a descoperi un mod de absorbie a Co Q10 in piele prin intermediul unei creme. Exista un interes extraordinar al cercetatorilor si al companiilor farmaceutice pentru a dezvolta noi modalitati terapeutice bazate pe aceste descoperiri. ” Vedem mari oportunitati in viitor pentru imbunatatirea calitatii vietii in managementul cancerului datorita acestor noi studii ” au spus cei doi cercetatori ai Facultatii de Medicina din Miami.

” Anul trecut am descoperit faptul ca Co Q10 induce apoptoza ” a spus dr. Narain, directorul centrului de sudiu al cancerului cutanat din cadrul departamentului de Dermatologie si Chirurgie Cutanata al Facultatii de Medicina Leonard M. Miller. “ Ce am descoperit acum este faptul ca o familie de proteine, numite Bcl-2, este responsabila de dobandirea rezistentei la diferitele scheme de tratament chimioterapeutic, cat si la iradiere. Bcl-2 este un soldat in numele cancerului. “ Bcl-2 elimina posibilitatea celulelor de a se autodistruge si este prezenta in cantitate mare in multe tipuri de cancer, facand tumorile rezistente la tratament si ajutandu-le sa creasca si sa se raspandeasca in organism. In conditii de laborator, Co Q10 produce un revers al acestor procese, restabilind susceptibilitatea cancerului la chimioterapie si radioterapie, si ajuta la distrugerea celulelor canceroase. De vreme ce Co Q10 se gaseste in mod normal in celule, posibilitatea de a aparea efecte secundare este minima. ” Folosim ceva ce deja exista la nivelul membranei mitocondriale, alaturi de Bcl-2 in celule. ” Dr. Persaud si dr. Narain au prezentat doua teme la conferinta Asociatiei Americane de Studiu a Cancerului. Prima cu noile date ale relatiei dintre Co Q10 si Bcl-2 in melanom, si a doua aratand eficienta tratamentului cu Co Q10 in cancerul de prostata in conditii de laborator.